ایزو 9001 چیست ؟ و ایزو 9001 مخفف چیست؟

ایزو 9001 چیست؟ ISO 9001  مخفف چیست؟ ISO 9001 استاندارد بین المللی برای ایجاد یک سیستم مدیریت کیفیت (QMS) است که توسط ISO (سازمان بین المللی استانداردسازی) منتشر شده است.

این استاندارد اخیراً در سال 2015 به روز شده است و به آن ISO 9001:2015 می گویند. برای انتشار و به روز رسانی، ISO 9001 باید مورد توافق اکثریت کشورهای عضو قرار می گرفت تا به یک استاندارد بین المللی شناخته شده تبدیل شود، به این معنی که توسط اکثر کشورهای جهان پذیرفته شده است.

سیستم های مدیریت کیفیت چیست؟ یک تعریف ISO 9001 این است که این استاندارد الزامات QMS را جهت پیاده سازی برای شرکتی که می خواهد تمام سیاست ها، فرآیندها و رویه های لازم را برای ارائه محصولات و خدماتی که نیازهای مشتری و نظارتی را برآورده می کند و رضایت مشتری را بهبود می بخشد ایجاد کند، ارائه می دهد.

سیستم های مدیریت کیفیت پایه و اساس فعالیت های تضمین کیفیت هستند.

چرا ایزو 9001 مهم است؟

ایزو 9001 چیست؟ همانطور که در بالا گفته شد، ISO 9001:2015 یک استاندارد بین المللی شناخته شده برای ایجاد، پیاده سازی و حفظ یک سیستم مدیریت کیفیت برای یک شرکت است.

در نظر گرفته شده است که توسط سازمان ها با هر اندازه یا صنعتی مورد استفاده قرار گیرد و توسط هر شرکتی قابل استفاده است. به عنوان یک استاندارد بین المللی، به عنوان مبنایی برای هر شرکتی شناخته شده است که سیستمی برای اطمینان از رضایت و بهبود مشتری ایجاد کند و به همین دلیل، بسیاری از شرکت ها این گواهی را از تامین کنندگان خود می خواهند.

گواهینامه ISO 9001 به مشتریان شما اطمینان می دهد که سیستم مدیریت کیفیت را بر اساس هفت اصل مدیریت کیفیت ISO 9001 ایجاد کرده اید. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد اصول مدیریت کیفیت (استاندارد ISO 9001)، به این مقاله نگاهی بیندازید: هفت مدیریت کیفیت. اصول الزامات ISO 9001.

ایزو 9001 چیست؟ در واقع، ایزو 9001 آنقدر استاندارد ضروری و تأثیرگذار است که زمانی که گروه های صنعتی می خواهند استانداردهای صنعتی خود را ایجاد کنند، از آن به عنوان مبنایی جهت تصحیح فرآیندها استفاده می شود.

این شامل ISO 29001 برای صنایع نفت و گاز، AS9001 برای صنعت هوافضا، ISO 13485 برای صنعت تجهیزات پزشکی و IATF 16949 برای صنعت خودرو است.

بررسی گواهینامه ISO 9001 در پایان سال 2017 نشان می دهد که با وجود رکود جهانی، تعداد شرکت هایی که استاندارد مدیریت کیفیت ISO 9001 را اجرا کرده اند همچنان در سراسر جهان ثابت است.

ISO 9000 در مقابل ISO 9001:

ایزو 9001 چیست؟، در حالی که ISO 9001:2015 استاندارد فعلی ISO برای ایجاد یک سیستم مدیریت کیفیت است، اسناد دیگری در خانواده ISO 9000 وجود دارد که الزامات ISO 9001 را پشتیبانی می کند.

استاندارد ایزو 9001 هفت اصل مدیریت کیفیت در مورد  ISO 9001 را توضیح می دهد و تمام اصطلاحات مورد استفاده در استاندارد ISO 9001 را تعریف می کند. علاوه بر این، ISO 9004 راهنمایی هایی را برای موفقیت بیشتر سیستم مدیریت کیفیت ISO 9001 ارائه می دهد و بر چگونگی بهبود فرآیندهای ISO 9001 با ارائه برخی از بهترین اطلاعات عملی تمرکز می کند.

هدف ایزو 9001 چیست؟

با تمام این صحبت ها در مورد استانداردهای ایزو، معمولاً تعجب می کنیم که اصلاً ISO چیست. سازمان بین المللی استاندارد (به عنوان ISO شناخته می شود، زیرا این کلمه یونانی برای “همان” است).

ISO یک سازمان بین المللی است که مجموعه های استانداردی از الزامات و دستورالعمل ها را ایجاد می کند تا به سازمان ها در سراسر جهان کمک کند تا به شیوه ای سازگارتر عمل کنند.

سازمان ISO بیش از 22450 استاندارد را از طریق کمیته های فنی که شامل اعضایی از سراسر جهان است، توسعه، منتشر و نگهداری می کند. این استانداردها اطلاعاتی در مورد نحوه طراحی و ساخت محصولات، انجام تست های خاص و ایجاد سیستم های مدیریتی ارائه می دهند.

توجه به این نکته مهم است که ISO گواهینامه یا ممیزی یا ارزیابی انطباق را ارائه نمی دهد. ISO به شدت درگیر حفظ استانداردها است و ارزیابی شرکت ها در برابر استانداردها را به نهادهای صدور گواهینامه خارجی واگذار می کند.

الزامات ایزو 9001 چیست؟

ساختار استاندارد ISO 9001:2015 به 10 بخش (بند) تقسیم شده است. سه مورد اول مقدماتی هستند، در حالی که هفت مورد آخر شامل الزامات سیستم مدیریت کیفیت است که یک شرکت می تواند بر اساس آن گواهی نامه دریافت کند. در اینجا هفت بند اصلی در مورد آن است:

بند 4: زمینه سازمان:  این بخش در مورد الزامات برای درک سازمان شما به منظور پیاده سازی QMS صحبت می کند. این شامل الزامات برای شناسایی مسائل داخلی و خارجی، شناسایی افراد ذینفع و انتظارات آنها، تعریف محدوده QMS، و شناسایی فرآیندهای شما و نحوه تعامل آنها است. انتظارات طرف های ذینفع شامل الزامات نظارتی نیز می شود.

بند 5: رهبری: الزامات رهبری نیاز به مدیریت ارشد را برای نقش مؤثر در اجرای QMS پوشش می دهد. مدیریت ارشد باید با اطمینان از تمرکز بر مشتری، تعریف و ابلاغ خط مشی کیفیت، و تخصیص نقش ها و مسئولیت ها در سراسر سازمان، تعهد خود را به QMS نشان دهد.

بند 6: برنامه ریزی: مدیریت ارشد باید برای عملکرد مداوم QMS نیز برنامه ریزی کند. ریسک ها و فرصت های QMS در سازمان باید ارزیابی شوند و اهداف کیفی برای بهبود شناسایی و برنامه ریزی هایی برای دستیابی به این اهداف انجام شود.

بند 7: پشتیبانی: بخش پشتیبانی به مدیریت تمام منابع برای QMS می پردازد که لزوم کنترل همه منابع از جمله منابع انسانی، ساختمان ها و زیرساخت ها، محیط کار، منابع نظارت و اندازه گیری و دانش سازمانی را پوشش می دهد. این بخش همچنین شامل الزامات مربوط به شایستگی، آگاهی، ارتباطات، و کنترل اطلاعات مستند (اسناد و سوابق مورد نیاز برای فرآیندهای شما) است.

بند 8: عملیات: الزامات عملیات مربوط به تمام جنبه های برنامه ریزی و ایجاد محصول یا خدمات است. این بخش شامل الزامات مربوط به برنامه ریزی، بررسی نیازمندی های محصول، طراحی، کنترل ارائه دهندگان خارجی، ایجاد و انتشار محصول یا خدمات، و کنترل خروجی های فرآیند ناسازگار است.

بند 9: ارزیابی عملکرد:  این بخش شامل الزامات مورد نیاز برای اطمینان از اینکه می توانید نظارت کنید که آیا QMS شما به خوبی کار می کند یا خیر را شامل می شود. این شامل نظارت و اندازه گیری فرآیندهای شما، ارزیابی رضایت مشتری، ممیزی داخلی و بررسی مداوم مدیریت QMS است.

بند 10: بهبود:  این بخش آخر شامل الزامات مورد نیاز برای بهبود QMS شما در طول زمان است. این شامل نیاز به ارزیابی عدم انطباق فرآیند و انجام اقدامات اصلاحی برای فرآیندها است.

این بخش ها بر اساس چرخه Plan-Do-Check-Act هستند که از این عناصر برای اعمال تغییرات در فرآیندهای سازمان به منظور هدایت و حفظ پیشرفت ها در فرآیندها استفاده می کند.

بر اساس این 10 بخش تعریف شده، شما به راحتی می توانید متوجه شوید ایزو 9001 چیست؟ و چرا ایزو 9001 مهم است.

 

 

سیستم مدیریت کیفیت چیست؟

سیستم مدیریت کیفیت که اغلب به آن QMS می گویند، مجموعه ای از سیاست ها، فرآیندها، رویه های مستند و سوابق است. این مجموعه از اسناد مجموعه ای از قوانین داخلی را تعریف می کند که بر نحوه ایجاد و ارائه محصول یا خدمات شما به مشتریان توسط شرکت شما حاکم است.

QMS باید متناسب با نیازهای شرکت شما و محصول یا خدماتی باشد که ارائه می‌دهید، اما استاندارد ISO 9001 مجموعه‌ای از دستورالعمل‌ها را ارائه می‌دهد تا مطمئن شوید که هیچ عنصر مهمی را که یک QMS برای موفقیت نیاز دارد، از دست نمی‌دهید.

ISO 9001 چگونه پیاده سازی می شود؟

ایزو 9001 چیست؟ و چگونه پیاده سازی می شود. این موضوعی است که اغلب متقاضیان اخذ گواهینامه ایزو، در مورد فرآیند صدور گواهینامه ایزو می پرسند.

با شروع پشتیبانی مدیریت و شناسایی الزامات مشتری برای QMS، باید با تعریف خط مشی کیفیت و اهداف کیفیت خود شروع کنید، که با هم محدوده کلی و اجرای سیستم مدیریت کیفیت را تعریف می کنند.

در کنار این موارد، شما باید فرآیندها و رویه‌های اجباری و اضافی لازم را برای سازمان خود ایجاد کنید تا محصول یا خدمات خود را به درستی ایجاد و ارائه کند. شش سند اجباری وجود دارد که باید گنجانده شود، و اگر شرکت آنها را ضروری بداند، باید سایر اسناد اضافه شود.

ایجاد اسناد و مستندات ایزو 9001 می تواند به صورت داخلی توسط کارمندان شما انجام شود یا می توانید از طریق استخدام مشاور ایزو  یا از طریق دانلود مستندات ایزو 9001 می توانید کمک بگیرید.

هنگامی که همه فرآیندها و رویه ها در جای خود قرار گرفتند، باید QMS را برای مدتی اجرا کنید. با انجام این کار، می توانید سوابق لازم برای رفتن به مراحل بعدی را جمع آوری کنید: ممیزی و بررسی سیستم خود و دریافت گواهینامه.

برای مشاهده مراحل پیاده سازی این مطلب رایگان را دانلود کنید: پیاده سازی ایزو 9001، راهنمای شما.

گواهی QMS چیست؟

گواهی ایزو 9001 چیست؟ گواهینامه QMS که به آن گواهینامه ISO 9001 نیز گفته می شود، به صدور گواهینامه سیستم مدیریت کیفیت یک شرکت در برابر الزامات ISO 9001 اشاره دارد.

صدور گواهینامه ISO 9001 برای شرکت شما شامل اجرای یک QMS بر اساس الزامات ISO 9001، و سپس استخدام یک نهاد صدور گواهینامه ایزو معتبر برای ممیزی و تایید QMS شما به عنوان الزامات استاندارد ISO 9001 است.

هنگامی که سازمان شما گواهی ISO 9001 را دریافت کرد، گواهینامه ای با آرم ISO 9001 دریافت خواهید کرد که می توانید از آن برای تبلیغ اینکه شرکت شما تمام الزامات ISO 9001 را برآورده کرده است استفاده کنید.

گواهینامه ISO 9001 می تواند به گواهینامه افراد نیز اشاره داشته باشد. افراد می توانند پس از شرکت در برخی از این دوره ها و قبولی در آزمون گواهینامه ایزو 9001 را دریافت کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *